Informacija o neurju na območju Občine Radeče v petek, 7. junija

Nazaj

V petek, 7. junija, je zgodaj zvečer hudo neurje s točo zajelo tudi del območja Občine Radeče in prizadejalo precejšnje število občanov, zlasti na področju Svibnega, dela zaselkov Počakovo in Zagrad, ter področja Jagnjenice.

Močan naliv s točo je v kratkem času povzročil pravo razdejanje in opustošenje. Klestila je debela toča, tudi do velikosti namiznoteniških žogic, ki je poljščine, vinograde, travnike, vrtove in posevke mestoma tudi popolnoma uničila. Poleg omenjenega je toča močno poškodovala ostrešja večjega števila stanovanjskih in gospodarskih objektov ter številne avtomobile. Poškodovanih je bilo tudi več cest, zlasti makadamskih, do očiščenja pa je bila na številnih cestah omejena tudi prevoznost.

Naravna nesreča je takoj sprožila intervencijo občinskih gasilskih društev, gasilske zveze in štaba Civilne zaščite, gasilcem se je na terenu pridružil tudi župan Občine Radeče Tomaž Režun. Marljivi gasilci so že v petek zvečer s folijo zavarovali strehe več poškodovanih stanovanjskih objektov in iz zalitih objektov počrpali vodo. Z delom so nadaljevali v soboto, ko se je gasilcem vseh štirih prostovoljnih gasilskih društev pridružilo še specialno vozilo Unimog regijskega štaba Civilne zaščite, prizadete občane pa je v družbi župana obiskal tudi minister Matjaž Han. Sanacijska dela so se v manjšem obsegu nadaljevala tudi še v nedeljo.

Posledice neurja pa so hitro začutili tudi prebivalci Radeč in Vrhovega, kjer neurje sicer ni povzročilo večje škode. Na dveh različnih mestih je bil v času neurja namreč pretrgan glavni vodovodni vod, zaradi česar je dobra polovica prebivalcev Občine Radeče za dva dni ostala brez pitne vode. Po zahtevni intervenciji Komunale Radeče in ob veliki pomoči srčnih prostovoljcev je voda znova pritekla po ceveh v nedeljo, 9. junija zvečer. V času, ko pitne vode ni bilo, so oskrbo z vodo zagotavljali gasilci s cisternama na lokacijah v Radečah in v Vrhovem.

Zaradi nastale situacije je župan v ponedeljek, 10. junija, sklical sestanek na Občini Radeče in na njem oblikoval Komisijo za pomoč prizadetim v neurju s točo. Omenjena komisija, ki jo sestavljajo predstavniki Občine Radeče, Občinskega štaba CZ, krajevnih skupnosti Svibno in Jagnjenica, Centra za socialno delo Enota Laško ter poveljnik Gasilske zveze Radeče in predstavnik Rdečega križa OZ Laško-Radeče, bo v naslednjih dneh opravila podroben popis prizadetih občanov in se glede na poznavanje situacije odločala o pomoči najbolj prizadetim. Komisijo bo vodil župan Tomaž Režun, prvič pa se bo sestala že ta četrtek ob 7. uri zjutraj na Občini Radeče.

Preskoči na osrednjo vsebino