Vlada RS na predlog MOP potrdila nov cenik dimnikarskih storitev

Nazaj

V Uradnem listu RS, št. 101/2009 z dne 10. 12. 2009 je bil objavljen Sklep o ceniku dimnikarskih storitev, ki ga je Vlada RS potrdila na seji dne 26. 11. 2009.

Na podlagi temeljitega pregleda stanja na področju dimnikarske službe v Sloveniji, priporočil Računskega sodišča, Urada za varstvo potrošnikov in številnih pritožb uporabnikov dimnikarskih storitev je Ministrstvo za okolje in prostor ugotovilo, da je daleč najbolj sporno zaračunavanje storitev.

Nadzor nad delom koncesionarjev, ki opravljajo dimnikarske storitve, je tako pokazal, da je dosedanji cenik dopuščal malverzacije pri zaračunavanja storitve. Koncesionarji so pogosto namesto časa, ki so ga v resnici porabili za neko storitev, stranki zaračunavali čas, ki ga je cenik določal kot najdaljši možni čas za izvedbo neke storitve. Po novem bo dimnikar dolžan pri obisku stranke izpolniti delovni nalog, v katerem bo moral napisati, koliko časa je dejansko porabil za določeno storitev. Navesti bo moral točen čas začetka in konca dela. Stranka pa bo verodostojnost tega potrdila s svojim podpisom na delovnem nalogu.

Stranka bo tako plačala le delo, ki je bilo opravljeno. Če bo dimnikar storitev opravljal 20 minut, bo to stranko stalo 8 evrov brez DDV. V novem ceniku je namreč tudi nekoliko nižja cena minuto dela. Namesto 0,44 evra brez DDV bo stranka za minuto dela dimnikarja odštela 0,40 evra brez DDV.

Vlada je sprejela še nekatere druge spremembe v zvezi z zaračunavanjem storitev pri pregledovanju in čiščenju dimnika v večstanovanjskih stavbah. Do sedaj se namreč dogajalo tudi, da je dimnikar zaračunal pregled skupnega dimnika ali zračnika vsaki stranki posebej.

S tem prvim ukrepom, ki ga je sprejela Vlada RS, je Ministrstvo za okolje in prostor začelo z urejanjem razmer na dimnikarskem področju.

Besedilo sklepa s priponkami si lahko ogledate s klikom na povezavo.

Preskoči na osrednjo vsebino