Vabilo na kavo z Europo Donno, v petek, 9. septembra 2022, med 12. in 14. uro pred trgovino Spar

Nazaj

ZDRUŽENJE EUROPA DONNA SLOVENIJA, Vrazov trg 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

T: 01 231 21 01
E: europadonna@europadonna.si

W: www.europadonna.si

 

Vabilo na kavo z Europo Donno

 Bliža se rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki ga že tradicionalno namenjamo osveščanju o raku dojk in opozarjamo na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

V Združenju Europa Donna Slovenija se zavedamo pomena osveščanja v lokalnem okolju, zato se odpravljamo na teren.

Vabljeni, da se nam pridružite v petek, 9. septembra 2022, v Radečah pred supermarketom Spar, med 12. in 14. uro. 

Obiščite nas na stojnici in poklepetajte z nami o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja bolezni ter spoznajte dejavnosti združenja. Pripravili smo zabavne nagradne naloge, promocijski material, z nami lahko spijete kavo ter se naučite pravilnega samopregleda dojk na silikonskem modelu. Bolnicam in njihovim svojcem bomo na voljo za pogovor in morebitna vprašanja v zvezi z diagnozo in zdravljenjem.

Vabljeni, da se nam pridružite, veseli bomo vaše družbe!

 

Europa Donna po Sloveniji

 V Združenju Europa Donna Slovenija v rožnatem oktobru, mednarodnem mesecu osveščanja o raku dojk že tradicionalno slovensko javnost osveščajo o pomenu zdravega načina življenju in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Rak dojk – najpogostejši rak pri ženskah

Podobno kot v večini razvitih držav, je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih  po podatkih Registra raka za Slovenijo leta 2019 za rakom dojk zbolelo 1.583 oseb, od tega 1.568 žensk in 15 moških, umrlo pa 433 žensk in 10 moških.

Umrljivost za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi zgodnjega odkrivanja in kakovostnega zdravljenja, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku. K odkrivanju manjših, netipnih sprememb (te so običajno manjše kot en centimeter) veliko pripomore organizirani državni presejalni program DORA.

Zdrav način življenja in zgodnje odkrivanje

Ženska lahko same veliko naredimo za svoje zdravje. Z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem ustrezne telesne mase, pozornostjo na svoje telo, rednim mesečnim samopregledovanju in odzivanjem na vabila presejalnih programov lahko veliko prispevamo k svojemu zdravju.

Vabilo na kavo z Europo Donno

V Združenju Europa Donna Slovenija se zavedajo pomena osveščanja v lokalnem okolju, zato se letos želijo še bolj približati širši javnosti in svojim članicam. Septembra se, kot uvod v rožnati oktober, odpravljajo na teren. Obiskali bodo vse slovenske statistične regije in v dveh večjih krajih v posamezni regiji (Murska Sobota, Ljutomer, Maribor, Slovenska Bistrica, Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Celje, Velenje, Trbovlje, Radeče, Postojna, Ilirska Bistrica, Izola, Sežana, Krško, Sevnica, Bohinj, Jesenice, Domžale, Vrhnika, Novo mesto, Kočevje, Tolmin, Nova Gorica in Ljubljana) pripravili srečanje z lokalno skupnostjo. Na stojnici bodo mimoidoče osveščali o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja bolezni, predstavili dejavnosti združenja, delili promocijski material, pripravili zabavne nagradne naloge, ponudili kavo ter prikazali pravilen samopregled dojk na silikonskem modelu. Bolnicam in njihovim svojcem pa bodo na voljo za pogovor in morebitna vprašanja v zvezi z diagnozo in zdravljenjem.

 

 

Preskoči na osrednjo vsebino