Obvezne maske v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu ter razkuževanje rok

Nazaj

 

Minister Tomaž Gantar je na novinarski konferenci dne 24. 6. 2020 predstavil vladni odlok o obvezni uporabi zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet ter obvezno razkuževanje rok. Odlok je začel veljati 25. junija 2020.

Vlada je glede na slabšanje epidemiološke slike sprejela sklep o ponovni obvezni uporabi zaščitnih mask. Zaščitne maske bodo ob razkuževanju rok obvezne v zaprtih javnih prostorih in v sredstvih javnega potniškega prometa. Glede na to, da se okužbe z virusom SARS-CoV-2 še pojavljajo, se je potrebno v največji možni meri zaščititi pred okužbo.

Pri gibanju in zadrževanju v zaprtem javnem prostoru sta za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ob upoštevanju vseh navodili in higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok.

Odločitev bomo pretehtali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v naši državi. Spremljamo epidemiološko sliko v Sloveniji in po svetu, na podlagi tega se bomo odločali tudi o sprejemanju dodatnih ukrepov in morebitnih spremembah režima na meji za vstop v Slovenijo. Omeniti je potrebno tudi to, da se prehod države iz t. i. zelenega seznama na rdeči seznam sicer ne zgodi čez noč, vendar pa se epidemiološka slika v posamezni državi lahko hitro spremeni, zato morajo slovenski državljani v tujini pozorno spremljati dogajanje.

Vir: gov.si 

 

Preskoči na osrednjo vsebino