Obvestilo občanom

Nazaj

Spoštovane občanke, občani.

Tako v Sloveniji, kot v občini Radeče smo s preteklimi uvedenimi ukrepi za zajezitev širjenja korona virusa uspešno obvladali epidemijo in prišli v čas, ko se je življenje počasi vrnilo na ustaljene tirnice.

Kljub temu se je virus vrnil med nas ter se vztrajno in nevidno ponovno širi.

Ker smo ohranili kar nekaj uvedenih ukrepov in navad iz časa trajanja epidemije, vas pozivamo, da le te vsi skupaj uporabljamo še naprej, kajti le tako bomo zmanjšali možnosti za okužbo in s tem ščitili sebe in druge.

Vseeno pa naj spomnimo, da je najpomembnejša pot prenosa novega korona virusa preko izločkov iz dihal in preko onesnaženih rok.

Roke vedno smatramo kot onesnažene, izjema je le neposredno po njihovem umivanju ali razkuževanju. Z onesnaženimi rokami prenašamo povzročitelje okužbe nase in na druge osebe ter predmete, ki se jih dotikamo (npr. ograje, držala, kljuke, denar, športni rekviziti…).

Za pravilno izvajanje samozaščitnih ukrepov mora odgovornost prevzeti vsak posameznik. Zavedati pa se moramo, da popolne varnosti ni.

Najpomembnejši ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa so:

  • Upoštevanje higiene kihanja in kašljanja.
  • Pomembna je še vedno zadostna medsebojna razdalja, ki je najmanj 1,5 oz. 2 metra.
  • Upoštevajte, da je pred vstopom v zaprte prostore za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druga oblika zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrije nos in usta, ter  obvezno razkuževanje   

Ker je čas počitnic in potovanj v sosednje države se žal epidemiološka slika iz dneva v dan slabša tako v naši državi kot v sosednjih.

Situacija glede širjenja virusa je dinamična in se neprestano spreminja, zato svetujemo, da spremljajte stanje in priporočila glede potovanj na spletnih straneh NIJZ in Ministrstva za zunanje zadeve.

Ko se vračate domov in v kolikor ob vstopu v Slovenijo s strani obmejne policije prejmete skladno s trenutno veljavnimi ukrepi Vlade RS Odločbo o obvezni karantena za obdobje 14 dni, vas prosimo, da to tudi spoštujete.

V 14-dnevnem obdobju bodite doma in spremljajte svoje zdravstveno stanje. Če se pri vas v tem obdobju pojavijo znaki okužbe dihal (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje)  ali  drugi  bolezenski  znaki,  takoj pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer  boste  prejeli  nadaljnja  navodila.  Zdravniku obvezno povejte, da ste v karanteni.

Če boste v času 14-dnevne karantene brez zdravstvenih težav, lahko po koncu karantene, po izteku 14 dni od prihoda v Slovenijo pričnete z  vašimi  običajnimi  aktivnostmi in sicer ob upoštevanju priporočil zdravstvene stroke.

Skrb in dolžnost nas vseh je, da zaščitimo naše sodržavljane, občanke in občane Radeč (predvsem starejšo populacijo) in se vsi potrudimo zmanjšati tveganja, ki jih prinaša novi val širjenja korona virusa.

V primeru suma na kršenje določil zakonodaje za čas bivanja v karanteni, vam sporočamo kontaktni številki in elektronski naslov pristojnega Zdravstvenega inšpektorata RS za Območno enoto Celje in Dravograd, kamor lahko sporočite sum na kršenje karantene.

Telefonski številki sta: 03 425 80 40 ali 02 877 00 50, uradne ure imajo v ponedeljek in sredo od 9.00 do 11.00 ure.

Lahko jim pišete tudi na elektronski naslov je: gp-oece.zirs@gov.si.

 

                                                                                                             Občina Radeče in Štab CZ Občine Radeče

Preskoči na osrednjo vsebino