Dan slovenskih splošnih knjižnic v znamenju nagrade za Posavsko potujočo knjižnico

Nazaj

20. november je dan slovenskih splošnih knjižnic. V okviru Združenja splošnih knjižnic že od ponedeljka obeležujemo teden splošnih knjižnic, letos pod sloganom Moja knjižnica povezuje. Državljanom s tem sporočamo, da kljub razmeram še vedno opravljamo povezovalno vlogo v družbi – povezujemo se z uporabniki, lokalno skupnostjo, med knjižnicami – z namenom ohranjanja ravni dostopnosti do izobraževalnih, kulturnih in ustvarjalnih vsebin, s katerim krepimo duha v družbi.

Leto, ki se počasi izteka, je za vse milo rečeno drugačno. Omejitve in ukrepi od marca krojijo tudi delovanje knjižnic in zahtevajo nenehno prilagajanje. V težkih razmerah pa izstopi bistvo, povzeto v sloganu – Moja knjižnica povezuje. Osnovna vloga knjižnic v današnjem času je razvoj storitev ter dostopnost raznovrstnega gradiva, ki so namenjeni vsem članom družbe. V letošnji situaciji se je še posebej izkazalo, da je knjiga v fizični in tudi e-obliki nepogrešljivo sredstvo za krepitev duha in  najpomembnejši člen v izobraževalnem procesu. Ravno za to se knjižničarji tudi v času epidemije, kljub intenzivnemu omogočanju dostopa na daljavo prek e-storitev, trudimo za čim večjo dostopnost fizičnega gradiva, ob varni izposoji v knjižnici.

Letošnji dan slovenskih knjižnic je za Knjižnico Laško še posebej prazničen. Projekt Posavska potujoča knjižnica štirih sodelujočih knjižnic je bil pri Združenju splošnih knjižnic izbran za najboljši projekt na področju strokovnega dela knjižnic. Tudi zato gledamo optimistično naprej, ko bomo naše poslanstvo lahko spet opravljali v vsem obsegu.

Spoštovani člani Knjižnice Laško in vsi občani Laškega in Radeč, naše knjižnice v Laškem, Radečah in Rimskih Toplicah, izposojevališča v Jurkloštru, Šentrupertu in Zidanem Mostu ter postajališča potujoče knjižnice v radeški občini bodo še naprej tu za vas, knjižničarji pa se bomo trudili vsakodnevno uresničevati moto slovenskih splošnih knjižnic Blizu ljudem.

Knjižnica Laško

 

Povezavi:

Izjava za medije Združenja splošnih knjižnic: https://www.knjiznice.si/zdruzenje-splosnih-knjiznic/promocija-splosnih-knjiznic/

Poslanica Ministrstva za kulturo: https://www.gov.si/novice/2020-11-19-drzavna-sekretarka-dr-ignacija-fridl-jarc-ob-tednu-splosnih-knjiznic/

 

Preskoči na osrednjo vsebino