Arhiv: Dogaja se

V parku ob Knjižnici Laško je potekal prvi poletni večer v parku, katerega rdeča nit je bila bralna značka za odrasle. Tudi radeškim bralcem so bila podeljena priznanja za izteklo sezono, napovednik naslednje in kratek oris izbranih del tujih in domačih avtorjev.

Preberi več >>

Atletski klub Radeče je v nedeljo, 20. junija, organiziral že 16. Splavarjev tek, ki je letos v celoti potekal na Hotemežu. Pri Ribiškem domu Ribiške družine Radeče je bil osrednji prostor teka - potekali so v treh različnih dolžinah (otroški, na 2600 m in na 8000 m).

Preberi več >>

Na prošnjo Planinskega društva Rimske Toplice, da bi razširili in utrdili pot iz Zidanega mosta (čez Rigl) do Kopitnika, se je pomlajenemu markacijskemu odseku s potrditvijo javilo sedemnajst posameznikov iz še treh planinskih društev; iz radeške občine so bili na akciji navzoči Tomaž in Lovro Nograšek, Milan Mavrič in Doroteja Jazbec.

Preberi več >>

V sklopu projekta VGC Posavje, ki ju je pripravil KTRC Radeče v sodelovanju s Slovensko vojsko in sta namenjeni razvoju ter nadgrajevanju socialnih in zaposlitvenih kompetenc lokalnega prebivalstva, je bil udeležencem omogočen ogled vojaškega helikopterja ter predstavljena poklica vojaški pilot in letalski tehnik, na promocijski točki Slovenske vojske pa predstavitev vojaškega poklica ter drugih oblik sodelovanja z vojsko.

Preberi več >>

Ob 22. Nacionalnem tednu prostovoljstva sta bili poleg glavnih nazivov Naj prostovoljec, zaposlen v javni upravi in Naj prostovoljka, zaposlena v javni upravi, podeljeni tudi dve posebni priznanji, in enega izmed njiju je prejel Jože Prah, dober znanec (tudi) radeških gozdov, pohodništva in turizma.

Preberi več >>

Ob 22. Nacionalnem tednu prostovoljstva so poleg glavnih nazivov Naj prostovoljec, zaposlen v javni upravi in Naj prostovoljka, zaposlena v javni upravi podelili tudi dve posebni priznanji, in enega izmed njiju je prejel Jože Prah, dober znanec (tudi) radeških gozdov, pohodništva in turizma.

Preberi več >>

V Športnem parku Bonifika v Kopru je potekalo ekipno državno prvenstvo za pionirje in pionirke U 16. Za Atletski klub Radeče je zelo dobro nastopila Pia Mesec v metu kopja in v konkurenci petnajstih metalk osvojila odlično drugo mesto s 35,80 m.

Preberi več >>

Na prvi majski petek so pozivniki radeških operativnih gasilcev en za drugim klicali na pomoč, najprej ob poplavljanju kleti stanovanjske hiše na Hotemežu, zatem pa se je devetčlanska ekipa PGD Radeče lotila še odstranjevanja podrtega drevesa kot posledice vetroloma - ravno tako na območju Hotemeža.

Preberi več >>

V Zdravstvenem domu Radeče je v ozkem krogu potekala obeležitev prejema cepiva proti koronavirusu tisoče prejemnice, ki je sicer 29. aprila postala Sabina Aubelj. Tako so se v sejni sobi radeške javne zdravstvene ustanove dogodek ravno na rojstnodnevni petek 1000. prejemnice cepiva v Radečah poleg Aubljeve sestali še predstavniki ZD Radeče, Občine Radeče in  Štaba Civilne zaščite Občine.

Preberi več >>

Društvo ljubiteljev likovne umetnosti Radeče je v mesecu maju postavilo na ogled razstavo svoje članice Marije Oven, ki ponuja na ogled različne motive in opominja, da tekom drugačnih razmer tudi domači likovniki niso pozabili niti ustvarjati niti ponuditi na ogled hrano za dušo vsem ljubiteljem kulturnega.

Preberi več >>

Še čisto sveži izvodi nove knjige radeškega ustvarjalca Jožeta Barachinija so po prvomajskih praznikih ugledali luč sveta. V svojem šestem pisanem delu je avtor, ki je mnogo bolj znan kot slikar in ilustrator, opisal svoje življenje, nadel pa mu pomenljiv naslov Živel v času Tita s podnaslovom Pod rdečo zvezdo.

Preberi več >>

Letošnja prvomajska budnica je bila drugo leto zapored drugačna v primerjavi s preteklimi časi. Kljub temu so glasbeniki Godbe Slovenskih železnic zaigrali koračnice v Radečah: na trgu pri spomeniku in pri t.i. železniških blokih.

Preberi več >>

20. maj je svetovni dan čebel in v mesecu, ko cel svet obeležuje praznik življenja in ohranjanja teh pomembnih malih žuželk, je v reviji Bodi eko objavljen članek na temo čebelarjenja, kakor ga vidi pripadnica Čebelarskega društva Radeče Ana Novak. Pogled na to vejo, ki je uvrščena pod kmetijsko panogo, je v pogovoru predstavila tudi s pedagoškega vidika, saj znanje prenaša na mlajšo generacijo znotraj čebelarskega krožka.

Preberi več >>

Postavljanje mlajev je slovenska etnološka posebnost in na soboto pred 1. majem se nadaljevanja tega običaja vsako leto lotijo tudi mladi fantje (in možje, ki ostajajo mladi po srcu), ki živijo na Svibnem ali okolici Svibna. Mesto, kjer se je nekoč bohotil grad znamenitih Ostrovrharjev, so okrasili z 21 metrov visokim mlajem, ki krajane pod grajskim hribom zgovorno opominja na prihajajoč praznik dela.

Preberi več >>

Glasbena šola Laško-Radeče je organizirala koncert v virtualni obliki, na katerem so najmlajši učenci radeške enote v sodelovanju s svojimi učitelji pripravili vsak svojo glasbeno točko, ki je bila za mnoge prvi nastop.

Preberi več >>

Ne zgolj radeški glasbeni prostor, pač pa vseslovenski, je s sklenitvijo svoje življenjske poti 14. aprila zapustil najstarejši aktivni godbenik na naših tleh, Rudolf Glavač. V Godbi Slovenskih železnic iz Zidanega Mosta, ki bo prihodnje leto stara 120 let, je aktivno igral 85 let. Kot je večkrat povedal, ga je glasba nadvse veselila.

Preberi več >>

Meteorologi so napovedali, vreme pa se je izkazalo za točno tako: zapadel je sneg v aprilu, katerega v že toplejših mesecih sicer nismo (več) vajeni. Pobelilo je radeško občino in tudi ves preostali del Slovenije.

Preberi več >>