Arhiv: Dogaja se

Turistično društvo Ostrovrharji Svibno - Sekcija vinogradnikov Zagrad je priredilo že 18. pohod po Ostrovrharjevi vinski poti "S pesmijo od zidanice do zidanice". Druženje, ki se je začelo ob 17. uri in se sklenilo pozno v noč, je pri udeležencih pustilo prijetne vtise - kot so z vidika družabnosti in gostoljubnosti tudi navajeni.

Preberi več >>

Gledališka sekcija Društva Trg Sevnica je v četrtek zvečer na dvorišču sevniškega gradu uprizorila lastno priredbo drame Williama Shakespearea Milo za drago. Sodeč po odzivu občinstva, ki je prostor grajskega dvorišča napolnilo skorajda do zadnjega kotička, jim je to več kot uspelo. V igralski zasedbi sta tudi ljubiteljska gledališka igralca iz Radeč Franc Gros in Katja Čeč.

Preberi več >>

V sklopu Splavarjenja 2024 svojo 70. obletnico obstoja in delovanja praznovala Zveza šoferjev in avtomehanikov Radeče, ki je od decembra 2025 del ZŠAM celjske regije, je tudi članica ZŠAM Slovenije in v kraju deluje vse od leta 1954. Dejavnost društev ZŠAM temelji na širjenju kulture v cestnem prometu, ozaveščanju udeležencev za večjo varnost v cestnem prometu in nenazadnje gre za stanovsko druženje šoferjev in avtomehanikov.

Preberi več >>

V Knjižnici Radeče je v sodelovanju s Planinskim društvom Radeče potekala otvoritev razstave ob 70-letnici Zasavske koče na Prehodavcih. Predsednik Planinskega društva Radeče Jože Šušteršič je predstavil kronološko dogajanje v povezavi z Zasavsko kočo na Prehodavcih v preteklih sedemdesetih letih. Prisoten je bil tudi 98-letni Zoran Klemen, Hrastničan, ki je bil eden izmed zaslužnejših graditeljev koče.

Preberi več >>

S prirejenim verzom iz ljudske pesmi Še kikl’co prodala bom, za nove čevlje dala bom … je Folklorno društvo Brusači Radeče povabilo na večer ljudskega plesa in glasbe, na katerem so bili prostovoljni prispevki namenjeni nakupu novih plesnih čeveljcev. Člani društva nastopajo v kostumih iz obdobja zgodnjega dvajsetega stoletja, a ples ni njihova edina aktivnost, kajti članice in člani skupine ohranjajo ljudske običaje ter pesmi skozi ples in petje.

Preberi več >>

Otroška gledališka skupina Zmaji, ki deluje znotraj Gledališkega društva Radeče, je za odigrano predstavo Mala čarovnica, ki ni mogla biti zlobna (avtorice Marie Clare Machado) prejela srebrno priznanje na Državnem srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije.

Preberi več >>

Društvo Planet Zemlja je organiziralo tekmovanje iz pisanja novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja - "Zeleno pero". Iz OŠ Marjana Nemca Radeče so na državnem tekmovanju za Zeleno pero sodelovali Monika Novak iz 7.a, Mariša Debevec in Luka Keber iz 8. a ter Zala Sonc in Sara Zorec iz 9.a; prejeli so srebrna priznanja.

Preberi več >>

V športni dvorani v Radečah je potekalo polfinale državnega prvenstva za osnovne šole v namiznem tenisu. V Radečah so četrtfinalna tekmovanja že bila in prireditelji so kot gostitelji dobro izkazali, v tem šolskem letu pa so zaupali izvedbo enega od dveh polfinalnih tekmovanj prav javnemu zavodu Osnovna šola Marjana Nemca Radeče, ki je za uspešno izvedbo sodeloval z Namiznoteniškim klubom Radeče.

Preberi več >>

Natura 2000 je največje svetovno omrežje varovanih območij narave – razteza se v vseh 27 članicah Evropske unije. Z letošnjim 1. majem smo v Sloveniji obeležili 20 let, odkar smo postali polnopravni člani Evropske unije, ob vstopu v katero smo v Sloveniji razglasili tudi območja Nature 2000. V Radečah z bližnjo okolico gre za območja pod imeni Posavsko hribovje, Kum, Kopitnik in Veliko Kozje.

Preberi več >>

Kaj se bo dogajalo tekom večera 23. aprila, ni bilo potrebno v Vrhovem z okolico - kakor nobeno leto poprej - oznanjevati in najavljati. Ve se namreč in obenem težko pričakuje, da na vrata domačih hiš potrkajo jurjevalci, mladi fantje, ki so ponotranjili ta običaj, ki na radeškem območju živi in se iz roda v rod nadaljuje edinole znotraj Krajevne skupnosti Vrhovo.

Preberi več >>

V letošnjem letu Društvo ljubiteljev likovne umetnosti Radeče praznuje 20 let delovanja in do 23. maja je v razstavnem prostoru Caffe Galerije na ogled slikarska razstava članic in članov društva, ki prihajajo iz radeške in sevniške občine. Avtorice in avtorji s slikarskimi deli, ki so jih ustvarili v preteklih letih, obudijo nekaj prijetnih spominov na Radeče z okolico, z novejšimi deli pa popeljejo na planinski pohod do Zasavske koče na Prehodavcih, ki letos praznuje 70 let obstoja.

Preberi več >>

V letu 2024 Društvo ljubiteljev likovne umetnosti Radeče praznuje 20 let delovanja in vse od otvoritve na ogled postavljenih del (20. aprila) pa do 23. maja je v razstavnem prostoru Caffe Galerie na ogled slikarska razstava članic in članov društva, ki prihajajo iz radeške in sevniške občine.

Preberi več >>

Tudi letos se je policija pridružila vseevropski akciji maraton nadzora hitrosti, potekala je 19. aprila 2024. Hitrost so na lokacijah po vsej Sloveniji merili med 6. in 18. uro. Za voznike z območja Radeč so aktualne smeri proti Laškem, proti Hrastniku in proti Sevnici. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, želijo z vnaprejšnjo objavo lokacij delovati preventivno, da bi vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomogli k varnejšim cestam, takšno vožnjo pa nadaljevali tudi takrat, kadar tovrstni poostreni nadzori ne potekajo.

Preberi več >>

V duhu letošnjih olimpijskih iger bo slovenska bakla obiskala slovenske občine ter ljudi športnega duha v njih povezala v olimpijskem vzdušju. Baklo so prižgali 16. aprila, da pozneje pa je začela svoje popotovanje skozi slovenske občine, začenši z Lendavo. Skozi Radeče bo bakla potovala 12. junija 2024 od 11. ure dalje, po tem, ko bo oddana iz Hrastnika in preden nadaljuje svojo pot v Sevnico. Na dan, ko smo začeli odštevati 100 dni do otvoritve Olimpijskih iger v Parizu, se je slovenska bakla podala na 72 dni dolgo potovanje, ki se bo zaključilo 13. julija 2024 v Kranjski Gori.

Preberi več >>

Na Osnovni šoli Antona Aškerca Rimske Toplice je potekalo XV. območno tekmovanje ekip prve pomoči. Med 12 osnovnošolskimi ekipami prve pomoči sta tekmovali tudi dve ekipi iz Osnovne šole Marjana Nemca Radeče - šolo so zastopala sama dekleta ter osvojila odlično prvo in drugo mesto, z visoko uvrstitvijo pa si zagotovila tudi nastop na regijski ravni.

Preberi več >>

Na deževen, nato pa kar zasnežen torek, 16. aprila 2024, je širše vodstvo Združenja diabetikov celjske regije s predsednikom Francem Turnškom na čelu, obiskalo Občino Radeče. Združenje diabetikov celjske regije združuje 17 občin, med njimi tudi občino Radeče. Iz Radeč je včlanjenih nekaj čez 20 članov.

Preberi več >>

V Knjižnici Radeče je Jože Potrpin predstavil knjigo o Ludviku Pernišku, ki je življenje posvetil temu, da je opravljal dela misijonarja med Indijanci. Knjiga je sestavljena iz treh delov: življenjepisa (sestavil zgodovinar, arhivar in teolog dr. Bogdan Kolar), pisem na različne naslove (večino zbral župnik Janez Jasenc) in objav o Ludviku Pernišku v časopisih, večinoma argentinskih Slovencev (večino zbral župnik Janez Jasenc).

Preberi več >>

Preskoči na osrednjo vsebino